Opravdovými klenoty mezi potravinami se právem řadí nejen hrozny, ale také červené víno, hrozinky nebo hroznová šťáva. Nejste-li tedy příliš velkými milovníky sklenky červeného, nic se neděje, jelikož máte šanci do sebe dostat spoustu prospěšných látek i skrze jiné produkty z hroznů.
Tajemství obsažených živin
Hrozny, nejlépe jejich fialové či červené odrůdy, se pyšní mnoha účinnými látkami, které lidskému organismu jedině prospívají. Obecně lze říci, že odrůdy hroznového vína pomáhají tělu v boji proti rakovinnému bujení, proti onemocněním srdce, cév či samotné mrtvici.
V malých lákavě vyhlížejících bobulkách se skví velké množství antokyanů. Jedná se o barviva ve fialovém či červeném víně, které potlačují růst nádorových buněk. Dále obsahuje antioxidační barviva, zvaná flavonoidy. Právě ty prospívají srdci, předcházejí tvorbě krevních sraženin a zabraňují ukládání nebezpečného LDL cholesterolu ve stěnách cév, což bývá primární příčina srdečních příhod.
Významnou látkou je také kvercetin, což je flavonoid, který se též podílí omezení vzniku rakoviny a pomáhá osobám při dýchacích potížích. Podobně je na tom kyselina ellagová. Ta se vyskytuje obecně v každém bobulovitém ovoci a slouží jako ochrana plic před vlivem okolních antioxidantů. Na snížení hladiny cholesterolu se účinně podílí vláknina zvaná pektin. A v neposlední řadě významným faktorem, který snižuje rakovinové bujení, ale i riziko vzniku mrtvice, je resveratrol. Jedná se o látku nacházející se pouze ve slupce hroznů.
I bílé víno má své velké klady
Zatracovat bílé víno kvůli sníženému množství látek není dobré. Přestože obsahují ve srovnání s červeným vínem méně prospěšných ingrediencí, je i tak bílé víno řazeno mezi „lék“. A to právem. Díky svým látkám totiž působí na ochablé střevo, pomáhá ho probudit k životu a tím tak účinně bojuje proti zácpě. Zároveň je schopno organismus odvodnit, čehož se hojně využívá při dietách různého typu. Váže na sebe látky jedovaté a také látky s velkým obsahem tuku, čímž snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhají tak v boji proti srdečním chorobám.
Trpíte-li na časté záněty močového měchýře, kupte si hrozny. Urychlují totiž průchod moči ledvinami i močovými cestami, díky čemuž se z organismu vyplavuje velká řada nebezpečných bakterií. Předchází tak tvorbě opakovaných zánětů a bolestivých problémů. Vinné hrozny jsou vitamínovým elixírem. Nachází se v nich kompletní vitamíny skupiny B (krom B 12), čehož se využívá zejména při únavě a skleslé náladě. Vitamíny skupiny B totiž blahodárně působí na mozek a nervy, takže taková dvoudecka bílého zajistí klidnou uvolněnou mysl a dobrý spánek.
Krom vitamínů skupiny B, obsahují také vitamín C, který má velký vliv na imunitu, dále kyselinu listovou nutnou pro krvetvorbu a v neposlední řadě fruktózu. Jde o ovocný cukr, který mírně zvedá hladinu cukru v krvi. Nízká hladina se totiž přisuzuje špatné náladě, únavě i nervozitě. Takže buď čokoládu, nebo hrozny a budete se cítit hned o něco veseleji.
Zdravé hubnutí
Máte před létem pár kilo navíc a chcete si do plavek dopřát vysněnou postavu? Spolu s pohybem a dostatečným pitným režimem zařaďte do svého jídelníčku i hrozny. Konkrétně týdenní hroznovou kúru. Stačí si denně dopřát 500 g hroznového vína a k tomu 1000 kcal z jiné potravy. Díky obsaženým látkám nedojde při týdenní očistě k řádnému deficitu živin, hrozny se postarají o dostatečný přívod vody i kalorií a výsledkem bude úbytek několika kil. K jejich udržení však musíte dbát na zdravý jídelníček a hlídání správného počtu kalorií i po skončení týdenní kúry.
Tato kúra má navíc ještě jedno velké pozitivum. Odstraňuje z organismu jedovaté, kyselé a odpadní látky ze střev. Ty se totiž podílí na snížené imunitě i možných střevních zánětech. Díky tomu tedy budete do léta vstupovat s očištěnými střevy i dobrou imunitou.
Francouzi jsou milovníky tučné stravy, ale výskyt srdečních chorob je u nich takřka nulový. Svoji roli zajisté hraje zvýšená konzumace vína, které nesmí chybět na žádném jejich stole. Nechme se tedy inspirovat, alespoň částečně, francouzskými zvyklostmi, naše srdce i cévy nám poděkují.
Více článků najdete na portálu mamci.cz