Bílé pečivo se v poslední době stalo strašákem všech, kteří se snaží o zdraví životní styl a lidí, kteří se snaží shodit nějaké to přebytečné kilo. Na druhou stranu jsou jedinci, kteří si snídaní bez čerstvého křupavého rohlíku neumí představit.
Naštěstí už v nabídce obchodů jsou i zdravé varianty pečiva. Bílé pečivo má vysoký glykemický index. Po snězení dochází k rychlému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což není pro tělo dobré, tak v návaznosti začne tělo produkovat inzulín, aby hladinu glukózy snížilo. To má za následek rychlé snížení hladiny cukru v krvi a dojde k hladu, podrážděnosti a únavě. Vysoká hladina inzulínu také není pro tělo dobrá, čím nižší hladina inzulínu, tím méně bude tělo ukládat tuky.
Bílá mouka nepřináší tělu žádné zdravotní benefity. Pečivo neobsahuje žádnou vlákninu ani důležité živiny. Navíc je jeho součástí lepek, na který se objevuje alergie. V bílém pečivu je také obsaženo poměrně dost tuku a soli.
Je vyrobeno ze zpracovaných zrn, tudíž ztrácí své výživové hodnoty. Aby bylo pečivo krásně bílé, je mouka dobarvována umělými barvivy. Bílá mouka také zatěžuje naše trávení a okyseluje náš organismus, což je živná půda pro různé bakterie a plísně.
Na druhou stranu není nutné dělat z bílého pečiva strašáka. V rozumné míře, pokud si ho dopřejete čas od času, tak se s vaším tělem nic hrozivého nestane. Naopak u dětí do tří let je bílé pečivo lepší než celozrnné, jejich trávení si s ním poradí snadněji než s celozrnným.
Více článků najdete na portálu mamci.cz