Banány jsme měli zafixované z dob minulých, jako potravinu, kterou radši vynechat, když se snažíme zhubnout nějaké to kilo navíc. Dnes už je tento mýtus vyvrácen. Banán našemu tělu prospívá a to hned několika způsoby.

Zdravotní účinky banánu

Banány patří k jedné z nejvýživnějších potravin. Obsahují sacharidy, v nezralých banánech ve formě škrobu, který se zráním mění na jednodušší cukry. Nezpůsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi a tak jsou vhodné i pro diabetiky. Proto jsou na trávení lepší zralé banány. Někoho může vysoký podíl škrobu nadýmat. Díky obsaženému pektinu a vláknině prospívají našemu trávení. Je to potravina, po které se často sahá při průjmech. Je to jedna z mála syrových potravin, kterou můžete konzumovat při žaludečních vředech. Obalí sliznici žaludku a chrání ji tak před škodlivým působením kyselin. Pomohou i při pálení žáhy.

Jsou bohaté na draslík, hořčík a železo. Dále na vitamín B1, B2, B6, C, E a kyseliny listové.

Vláknina, která je v banánech obsažena, snižuje hladinu lipidů a cholesterolu v krvi. Budete si i cítit zasyceni na delší dobu, což je dobré při hubnutí.

Banány jsou bohatým zdrojem serotoninu, který má vliv na náladu. Spolu s hořčíkem podporují dobrou náladu a brání depresi, únavě, úzkosti a podráždění.

Mají výhodný poměr draslíku a sodíku (vyšší obsah draslíku a nižší sodíku). Pro nemocné, kteří vlivem onemocnění a léků ztrácí draslík, je vhodnou potravinou. Například pro nemocné s hypertenzí, užívající diuretika, pro lidi držící dietu s nízkým obsahem sodíku.

Banány, které jsou prodávány v zemích, ve kterých se nepěstují, obsahují méně cukru, vitamínů a minerálních látek, protože dozrávají ve skladu. Na rozdíl od zemí, kde se přímo pěstují a dozrávají na stromech. Banány je možné i tepelně zpracovat, ztrácí ale velkou část vitamínů. Minerální látky a cukry jsou stále zachovány.

 Více článků najdete na portálu mamci.cz 

17
Komentujte

avatar
5 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Radek JosefZumakos.mirekJana Recent comment authors
  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Petr
Host
Petr

Jen si nezjišťujte, kolik chemie se musí při pěstování použít.

František
Host
František

Banány jsou mdlé chuti, sním je, ale nechutnají mi. Nepřinášejí mi žádnou radost.

Jamec
Host
Jamec

….tak si z nich udělejte třeba koktejl,…nechte přezrát a dobrůtka je na stole :-)))

Tereza
Host
Tereza

Souhlasím, také je nemám ráda.

Jana
Host
Jana

Jen málo zralé banány jsou mdlé chuti.Nechte je déle uzrát a uvidíte změnu chuti.

Barbušák
Host
Barbušák

Musíš je nechat trochu uzrát, pak budou sladké, krásně voní a budou ti chutnat.

Pepe
Host
Pepe

Tak si kup kvalitni banany a ne shnile, nedozrale nebo premrzle banany v supermarketech. Pak poznas ten rozdil.

host
Host
host

néní banán jako banán 🙂

Patum
Host
Patum

Pane F., nenuťte se do toho 🙂 Někomu nechutnají, protože na ně údajně nebyl zvyklý z minulosti. Já naopak překvapivě zjistila, že od 25 let ochutnávám stále nové věci a je to bezva! (při lepší finanční situaci se chystám ochutnávat a cestovat mnohem víc).
zralý banán přímo ze stromu jsem ještě neměla…snad jednou.

Jana
Host
Jana

Mám ráda neloupané a nenakrájené

kos.mirek
Host
kos.mirek

to je jednoduché řešení, tak je nejezte

Zuma
Host
Zuma

tak jezte ty zrale ,tečkovane–krasně voni a chutneji,nechapu že 80% lidi ji banany nezrale nebo polozelene

Josef
Host

To je věc zvyku. Kdysi mi tak také připadaly, ale teď je považuji za to lepší z ovoce.

Radek
Host
Radek "no"X Přeležel

Zkuste nechat banány dozrát při pokojové teplotě a nebojte se konzumace banánů, které mají až černou slupku… taková nálož sacharidů probudí chuť každému

Petr
Host
Petr

Já mohu banány jíst každý den, miluju je.

Tomas
Host
Tomas

Nevím odkud mate informace o pěstování banánů, ale banány nedozrávají na stromech a ani to nejsou stromy ale je to druh palmy. Banány se sklízejí každých asi 7 týdnů podle druhu banánů. A sklízejí se jedině zelené. Na Palme nikdy nezraji. Proces dozrávání nastartuje az odstrízení. Pěstuju banány v jižní Americe, dají se smažit jak brambůrky, varit, vyrabume z nich bombony a sladkosti. Výborný je banán na grilu nebo obalený a smažený. Jako vitaminova bomba při fitnes a pálení tuku je skvělý ve spojeni s avokadem třeba jako koktejl.

Leontin
Host
Leontin

Diabetoložka mi je striktně zakázala kvůli diabetu 2 !