Banány jsme měli zafixované z dob minulých, jako potravinu, kterou radši vynechat, když se snažíme zhubnout nějaké to kilo navíc. Dnes už je tento mýtus vyvrácen. Banán našemu tělu prospívá a to hned několika způsoby.

Zdravotní účinky banánu

Banány patří k jedné z nejvýživnějších potravin. Obsahují sacharidy, v nezralých banánech ve formě škrobu, který se zráním mění na jednodušší cukry. Nezpůsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi a tak jsou vhodné i pro diabetiky. Proto jsou na trávení lepší zralé banány. Někoho může vysoký podíl škrobu nadýmat. Díky obsaženému pektinu a vláknině prospívají našemu trávení. Je to potravina, po které se často sahá při průjmech. Je to jedna z mála syrových potravin, kterou můžete konzumovat při žaludečních vředech. Obalí sliznici žaludku a chrání ji tak před škodlivým působením kyselin. Pomohou i při pálení žáhy.

Jsou bohaté na draslík, hořčík a železo. Dále na vitamín B1, B2, B6, C, E a kyseliny listové.

Vláknina, která je v banánech obsažena, snižuje hladinu lipidů a cholesterolu v krvi. Budete si i cítit zasyceni na delší dobu, což je dobré při hubnutí.

Banány jsou bohatým zdrojem serotoninu, který má vliv na náladu. Spolu s hořčíkem podporují dobrou náladu a brání depresi, únavě, úzkosti a podráždění.

Mají výhodný poměr draslíku a sodíku (vyšší obsah draslíku a nižší sodíku). Pro nemocné, kteří vlivem onemocnění a léků ztrácí draslík, je vhodnou potravinou. Například pro nemocné s hypertenzí, užívající diuretika, pro lidi držící dietu s nízkým obsahem sodíku.

Banány, které jsou prodávány v zemích, ve kterých se nepěstují, obsahují méně cukru, vitamínů a minerálních látek, protože dozrávají ve skladu. Na rozdíl od zemí, kde se přímo pěstují a dozrávají na stromech. Banány je možné i tepelně zpracovat, ztrácí ale velkou část vitamínů. Minerální látky a cukry jsou stále zachovány.

 Více článků najdete na portálu mamci.cz 

17 KOMENTÁŘE

  1. Nevím odkud mate informace o pěstování banánů, ale banány nedozrávají na stromech a ani to nejsou stromy ale je to druh palmy. Banány se sklízejí každých asi 7 týdnů podle druhu banánů. A sklízejí se jedině zelené. Na Palme nikdy nezraji. Proces dozrávání nastartuje az odstrízení. Pěstuju banány v jižní Americe, dají se smažit jak brambůrky, varit, vyrabume z nich bombony a sladkosti. Výborný je banán na grilu nebo obalený a smažený. Jako vitaminova bomba při fitnes a pálení tuku je skvělý ve spojeni s avokadem třeba jako koktejl.

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno