Kravské mléko nemusí dělat vašemu tělu dobře. Pokud zažíváte nepříjemné pocity trávení, bolesti břicha a další příznaky, pak máte možná laktózovou intoleranci. Co to je a jak se dají nahradit mléčné výrobky?
Jak poznat laktózovou intoleranci
Příznaky se dostavují do půl hodiny od požití laktózy a v některých případech mohou nepříjemné bolesti břicha, nadýmání a nechuť k jídlu přetrvat i tři dny. Délka trvání potíží po požití laktózy se mění v závislosti na množství konzumace potraviny a citlivost jedince na laktózu. Jedná se o neschopnost lidského organismu vypořádat se s trávením mléčného cukru. Štěpení mléčného cukru (laktózy) začíná v horní části tenkého střeva ve spodní části dochází k jeho rozkladu. Věděli jste, že laktózová intolerance se může dostavit v kterémkoli věku?
V současnosti postihuje až 75% dospělých
Vědecké studie se zaměřily na problematiku s příjmem laktózy u dospělých lidí. V některých zemích má problém s laktózou až 75% dospělých obyvatel! Problém s rozkladem laktózy závisí na enzymu laktáza, který má vliv na rozklad laktózy. V případě, že tělo neprodukuje dostatečné množství laktázy, zůstává laktóza v tenkém střevě nebo je zcela nerozštěpena. V tlustém střevě pak zůstává velké množství střevních plynů, které mají vliv na bolesti břicha a zažívací potíže.
Jak účinně bojovat proti laktózové intoleranci
laktózovou intoleranci lze redukovat konzumací fermentovaných mléčných výrobků. Tyto výroby prošly procesem mléčného kvašení, kde dochází k přirozenému snížení laktózy v potravině o 20-30%.
Fermentované mléčné výrobky disponují navíc lépe vstřebatelným vápníkem. Dále se zaměřte na konzumaci sýrů, kde je laktóza jen v minimálním množství. Rostlinné náhražky mléka ulevují trávicímu ústrojí stejně tak jako ostatní druhy živočišného mléka. Vyvarujte se však ovčího mléka, které má o 10% vyšší množství laktózy. Oproti tomu kozí mléko má o 10% menší obsah. Kozí mléko je podle odborníků lépe stravitelné, zdravotně prospěšnější, ale více chuťově výrazné.
Kozí mléko se navíc může podávat i miminkům. Podle studií je kozí mléko nejvíce svým složením podobné mléku mateřskému. Bílkoviny z kozího mléka se používají pro výrobu alternativní kojenecké výživy a dále se používají i pro výrobu dětského mléka až do 3 let věku.
Více článků najdete na portálu mamci.cz