Znáte pořekadlo „jedno jablko denně a nepotřebuješ doktora“? V případě jablečného octa to platí dvojnásob, než u běžného kousku tohoto ovoce. Proč? Odpověď tkví už v samotném výrobním procesu této superpotraviny. Jablečný ocet se vyrábí procesem kvašení, při kterém se vytváří různé vitamíny a minerály a jako bonus také bakterie, které napomáhají v našem těle vytvářet příznivé prostředí.
Jablečný ocet jako jediný ze všech dostupných octů vytváří v těle zásadité prostředí, což je nezbytně nutné k tomu, abychom v něm vytvářeli tolik potřebnou rovnováhu. Navíc se traduje, že jablečný ocet je výborným přírodním lékem proti alergii, a navíc napomáhá při redukci váhy. Je tomu ale skutečně tak?
Jak detoxikovat organismus
Zásadité potraviny obecně napomáhají detoxikovat organismus a zastavují jakékoli rozkladné a toxické procesy probíhající v těle. Zároveň ředí krev a čistí veškeré orgány, které napomáhají z těla odvádět škodlivé látky. Díky vysokému obsahu probiotik se starají se o zdraví našich střev, a tudíž skutečně mohou mít následně vliv na naši hmotnost.
Vždycky si při výběru jablečného octa dávejte pozor na jeho kvalitu a původ. Tak jako u všech potravin a zejména pak superpotravin, je potřeba dbát na to, aby pocházely z biologického zemědělství. Neděste se možných usazenin na dně láhve s jablečným octem, ba naopak, právě takovým dávejte přednost. Je to důkaz o lehké filtraci, a tudíž také o zachování veškerých potřebných látek pro náš organismus.
Jablečný ocet můžete používat několika různými způsoby. Někteří doporučují pít ho ráno (rozmíchaný s vodou a s medem), jakožto lék na posílení imunity a zároveň jako bojovníka v boji proti alergiím, ale stejně účinný bude také, když si ho třeba jen přidáte do salátu. No a v neposlední řadě nezapomeňte, že samotný ocet vaše zdraví nezachrání. Vždycky je zapotřebí spoléhat nejen na superpotraviny, ale také vyvážit celý váš jídelníček.
Více článků najdete na portálu mamci.cz