V dnešní době přibývá stále více lidí, u kterých se v průběhu života objeví přecitlivělost nebo přímo nesnášenlivost lepku. Nejen mezi dospělými je tento problém čím dál tím rozšířenější, také mnoho dětí se s takovými obtížemi potýká již od raného věku. Zároveň také přibývá jedinců (zejména pak žen), které se na základě široce dostupných informací o zdraví rozhodnou lepek ze svého jídelníčku dobrovolně vynechat. Jakými způsoby ho můžete nahradit a na co si dávat pozor?
1. Pozor na polotovary a sladkosti
Obecně platí, že v případě bezlepkové diety je potřeba věnovat pečlivou pozornost zkoumání produktových etiket. Vždy si dopodrobna přečtěte složení, a i přestože je dnes systém označující potraviny s výskytem lepku poměrně propracovaný, vždy se o tom raději přesvědčte sami. Přednost byste měli dávat zejména celistvým, nezpracovaným potravinám a raději si vše uvařit v domácím prostředí než se spoléhat na polotovary. To samé platí i v případě sladkostí, jejichž konzumace je pro celiaky téměř nemyslitelná.
2. Pečte si vlastní pečivo
Právě dostupnost pečiva bývá pro lidi s alergií nebo nesnášenlivostí lepku snad největší problém. Ačkoli je to mnohem snazší než před několika lety a škála výběru produktů se podstatně rozšířila, stále ještě celiaci nemají snadný výběr. Z toho důvodu se většina z nich uchýlí k pečení vlastního pečiva. V dnešní době s tak širokou nabídkou domácích pekáren a bezlepkových směsí je pečení více než snadné. Stejným způsobem můžete zkoušet také sladké recepty.
3. Upravte jídelníček a objevujte nové chutě
Je sice pravda, že alergie na lepek se přirozeně pojí s určitým stupněm omezování, avšak všechno je především otázkou zvyku. Přestože nemůžete jíst třeba kuskus, klasické těstoviny ani ovesné vločky, nemusíte hned zoufat a můžete to vzít z jiného konce a experimentovat s novými potravinami, jako jsou například jáhly nebo pohanka. Těstoviny jsou dnes navíc od mnoha značek dostupné také v bezlepkových variantách.
Více článků najdete na portálu mamci.cz