Italové suší rajčata přímo na slunci. My tak specifické podmínky nemáme, ale dá se to zvládnout i u nás. Stačí vám trouba. Nejlepší jsou na sušení pevná, soudkovitá rajčata, ale lze usušit jakákoliv.

Postup

Rozkrojte rajčata podélně a vydlabejte dužinu. Posolte (nemusíte). Naskládejte je na plech pokrytý pečícím papírem. Pečte 4-8 hodin při 90o C-110oC, dokud nebudou rajčata zvrásnělá a vysušená.

Rajčata nechte vychladnout a naskládejte do vysterilizované skleněné lahve, prokládejte bazalkou, oregánem, kapary a česnekem. Zalijte olejem a nechte ideálně několik dnů uležet.

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem

Uvařte těstoviny dle návodu. Orestujte na pánvi česnek, přidejte nakrájená cherry rajčata, až budou rozvařená, nakrájejte na kousky sušená rajčata a spolu s rukolou přidejte do omáčky. Dochuťte pepřem.

Olivové rizoto se sušenými rajčaty

Cibuli a česnek orestujeme na olivovém oleji, přidáme rýži (350 g) a opět orestujeme. Podlijeme bílým vínem (200 ml) a necháme ho vsáknout do rýže a postupně přidáváme zeleninový vývar. Rýži necháme uvařit. Mezitím si nakrájíme sušená rajčata, olivy a šalvěj (10 lístků). Přidáme do rizota, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s nastrouhaným parmezánem.

Pomazánka ze sušených rajčat

100 g sušených naložených rajčat, 150 g Cottage sýru, 5 cherry rajčat, stroužek česneku, 2 lžíce pomazánkového másla, hrst listů bazalky.

Sušená rajčata, půlku listů bazalky, cherry rajčata a stroužek česneku rozmixujeme nebo nasekáme. Přidáme Cottage sýr a pomazánkové máslo, znovu rozmixujeme. Opepřete, soli dle chuti. Namažte na pečivo a ozdobte zbylou bazalkou.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na