Ačkoliv všichni víme, že musíme jíst hlavně pravidelně a pestrou stravu, existují určité „superpotraviny“, které mají více vitamínů než jiné a mají také lepší účinek na naše zdraví a zdravý životní styl. Nemusíme však chodit nikam daleko do exotických krajů, superpotraviny nalezneme i v mezi tuzemskými potravinami. Podívejte se teď s námi na to, které potraviny možná neprávem opomíjíte.

Červená řepa

Červená řepa obsahuje vitaminy C a E a minerální látky draslík, hořčík, železo, mangan a zinek. Mezi nejdůležitější funkce červené řepy patří to, že:

– působí proti rakovině,
– podporuje kardiovaskulární systém,
– je důležitá pro nastávající maminky, protože obsahuje množství kyseliny listové,
– posiluje imunitní systém,
– zlepšuje náladu,
– snižuje krevní tlak.

Červenou řepu můžete konzumovat syrovou i vařenou a hodí se do pomazánek, salátů i polévek.

Borůvky

 

Borůvky obsahují vitaminy A, C a B, dále antioxidanty a prvky hořčík, draslík, mangan, železo, chrom a zinek. Borůvky nám pomáhají následujícím způsobem:

– pomocí antioxidantů působí proti rakovině,
– sušené borůvky nebo čaj z borůvek pomáhá při průjmu,
– zlepšují šeroslepost,
– posilují imunitu,
– snižují hladinu cholesterolu.

Borůvky si nejvíce vitaminů a zdraví prospěšných látek zachovávají v syrovém stavu,doporučuje se jíst hrst borůvek denně. Také z nich můžeme připravit čaj nebo upéct koláč.

Ořechy

Ořechy (v našich krajích hlavně lískové a vlašské) obsahují vitaminy skupiny B a z minerálů fosfor, hořčík, sodík a selen. Ořechy hlavně:

– redukují cholesterol,
– pomáhají bojovat s obezitou,
– napomáhají pružnosti tepen,
– zlepšují paměť.

Nejvíce vitaminů dostaneme ze syrových ořechů, opět je nejlepší sníst hrst ořechů denně.

Luštěniny

Luštěniny (tedy hrách, čočka, fazole, cizrna a sója) obsahují vitaminy skupiny B a prvky fosfor a železo, mají také velké množství bílkovin. Luštěniny nám pomáhají tím, že:

– některé látky v nich obsažené dokáží zastavit rakovinné bujení,
– uklidňují nervy,
– dodávají bílkoviny lidem, kteří nejedí nebo nesmějí jíst maso,
– snižují hladinu cholesterolu.

Luštěniny (kromě zeleného hrášku) se musejí konzumovat tepelně upravené, jinak by pro naše tělo mohly být i jedovaté. Luštěniny se hodí do polévek, jako příloha k jídlu, do salátů i pomazánek.

Med

Med je opravdu bohatým zdrojem vitaminů – obsahuje vitaminy A, C, D, vitaminy skupiny B, dále vitaminy H, K, E, P a prvky vápník, fosfor, draslík a sodík. Med bychom měli jíst hlavně proto, že:

– léčí chřipková a další virová onemocnění,
– pomáhá při nemocech srdce a jater,
– pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku,
– léčí nespavost a nervovou vyčerpanost.

Med je také nejzdravější tepelně neupravený, například namazaný na chléb s máslem nebo smíchaný s bílým jogurtem. Jinak jej můžeme přidávat jako zdravé sladidlo do čajů.

Přesvědčili jsme vás, že skutečné poklady máte nejspíš každý den po ruce doma ve spíži? Příště vám přineseme i nejlepší recepty, jak uvedené potraviny zpracovat, aby byly nejen zdravé, ale i chutné.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na