Ingredience
- 1 velká hlava brokolice (rozčleněná na růžičky)
- 1 střední cibule (nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce máslo
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek smetany nebo mléka
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Nastrouhaný sýr cheddar nebo parmazán pro podávání (volitelně)
Postup
- Na středním ohni v hrnci rozpusťte máslo a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte brokolici a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit, dokud brokolice nezměkne, asi 15-20 minut.
- S pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku do hladka. Můžete také použít běžný mixér, ale dávejte pozor na horkou směs.
- Vraťte polévku do hrnce, přidejte smetanu nebo mléko a zahřejte, ale nevařte. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Polévku podávejte s nastrouhaným sýrem cheddar nebo parmazánem, pokud používáte.
Krémová brokolicová polévka je bohatá a vydatná, ideální pro chladné dny. Je to výborný způsob, jak zahrnout více zeleniny do jídelníčku, a zároveň je to jídlo, které potěší celou rodinu. Můžete ji podávat jako předkrm nebo jako hlavní chod s křupavým chlebem nebo toastem.