Ingredience:
- 3 přezrálé banány, rozmixované
- 2 vejce
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 1/2 šálku hladké mouky
- 1 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
- 1/2 čajové lžičky sody bikarbony
- 1/2 čajové lžičky solí
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/2 čajové lžičky skořice (volitelně)
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku (volitelně)
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů (volitelně)

Postup:
1. Příprava formy na pečení:
- Troubu předehřejte na 175 stupňů Celsia.
- Formu na pečení (cca 23 x 13 cm) vymažte máslem nebo olejem a vysypte strouhankou nebo moukou.
2. Smíchání mokrých ingrediencí:
- V míse smíchejte rozmixované banány, vejce, rostlinný olej a vanilkový extrakt.
3. Smíchání suchých ingrediencí:
- V druhé míse smíchejte hladkou mouku, kypřící prášek, sodu bikarbonu, sůl, cukr, hnědý cukr a případně koření (skořici, mletý hřebíček a mletý muškátový oříšek).
4. Sestavení těsta:
- Suché ingredience postupně přidejte do mísy s mokrými ingrediencemi a promíchejte do hladkého těsta.
- Přidejte nasekané vlašské ořechy a promíchejte.
5. Pečení:
- Těsto nalijte do připravené formy na pečení.
6. Pečení:
- Chléb pečte v předehřáté troubě asi 60-75 minut, nebo dokud není zlatě hnědý a vložená špejle vyjde suchá.

7. Chladnutí a servírování:
- Po vytažení z trouby nechte chléb vychladnout ve formě asi 10 minut.
- Poté ho přeneste na mřížku a nechte úplně vychladnout před krájením.
Tento recept na domácí banánový chléb je skvělým způsobem, jak využít přezrálé banány a připravit si lahodný dezert nebo rychlý snack. Můžete si ho podávat teplý nebo studený s máslem nebo bez něj. Užijte si ho kdykoli během dne!