I v létě pořádáme oslavy narozenin, svátků atd., a proto potřebujeme dorty, které se dělají snadno a osvěží. Nepečené dorty jsou na léto jako dělané. Vyzkoušejte alespoň tyto 3.
Pudinkový s piškoty a banánem
Tento dort je tak jednoduchý, že ho zvládnou i děti. Budete potřebovat:
- 1 balení piškotů,
- 2 zralé banány,
- pár kapek citronu,
- 1 čokoládový a 1 vanilkový pudink v prášku,
- 4 lžíce cukru,
- 1 l mléka.
Postup:
Na dno kulaté rozvírací formy vyložíme jedno patro piškotů. Na ně naskládáme na kolečka nakrájený banán a pokapeme jej citronem, aby nezhnědl. Poté si uvaříme čokoládový pudink podle návodu a ještě teplý jej nalijeme na piškoty a banán. Necháme lehce vychladnout a pokračujeme druhým patrem. Opět začínáme piškoty, pak pokračujeme banánem a uvaříme si vanilkový pudink, který nalijeme na připravený dort. Necháme vychladnout a poté dáme vychladit do lednice – nejlépe do druhého dne. Dort je velmi osvěžující, jednotlivé porce můžeme podávat ozdobené šlehačkou a lístkem máty nebo meduňky.

Nepečený cheesecake
Pečených cheesecaků je celá řada, ale nepečený je lehoučký a vhodný i do velkého horka. Na nepečený cheesecake budete potřebovat:
- 200 g máslových sušenek,
- 80 g rozpuštěného másla,
- 1 balení mascarpone,
- 50 g krupicového cukru,
- 5 kapek vanilkového extraktu,
- 1 smetana ke šlehání 33 %,
- borůvky nebo jiné lesní ovoce
- želé nebo želatina.
Postup:
Máslové sušenky rozdrtíme v robotu a smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu natlačíme do formy na dort (nejlépe rozvíratelné) a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. V hlubší míse vyšleháme mascarpone s cukrem a přidáme vanilkový extrakt. V jiné misce ušleháme šlehačku, aby byla pevná. Poté ji vmícháme do mascarponové směsi. Celou náplň rozetřeme na sušenkový základ a dáme znovu vychladit do lednice. Ovoce omyjeme a připravíme si želatinu/želé podle návodu na obalu. Ovocem poklademe dort, zalijeme želé a necháme vychladit nejlépe do druhého dne.

Tiramisu
Tiramisu je klasický italský recept, na který budete potřebovat pravé mascarpone. Zcela určitě se vám to vyplatí.
Připravte si:
- 1 balení mascarpone (250 g),
- 4 vejce,
- špetka soli,
- 4 lžíce cukru,
- 2 šálky silného espressa,
- 2 lžíce likéru amaretto,
- asi 30 cukrářských piškotů
- holandské kakao na poprášení (pro děti můžeme smíchat kakao s Grankem v poměru 1 : 1)
Postup:
Uvaříme si silné espresso, přidáme do něj trochu vody a amaretto a necháme zcela vychladnout. Vejce oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a po lžících vmícháváme mascarpone. Nakonec lehce vmícháváme opět po částech sníh. Jednotlivé misky nebo větší zapékací mísu vyložíme cukrářskými piškoty, které namáčíme ve směsi espressa a amaretta. Na ně naneseme mascarponový krém. Totéž zopakujeme ještě jednou. Na vrchní vrstvu mascarpone nasypeme pomocí sítka kakao (kakao + Granko). Moučník dáme uležet do lednice, opět nejlépe přes noc. Pokud ale nestíháme a návštěva má přijít dříve, budou stačit i 3 hodiny.

Zdroje: www.nejrecepty.cz, www.vikendovepeceni.cz, www.toprecepty.cz
Více článků najdete na portálu mamci.cz