Klasické perníčky už 2 dny před Vánoci nestihnete, protože potřebují odležet. Avšak tyto medové perníčky budou hotové raz dva, jsou vhodné k okamžité konzumaci a navíc je můžete servírovat v mnoha variantách.

Základní recept

Na 2 plechy perníčků budete potřebovat tyto suroviny:

  • 160 g hladké mouky,
  • 60 g moučkového cukru,
  • 100 g tuku (másla nebo Hery),
  • 1 lžičku kypřicího prášku,
  • 1 lžíci medu,
  • 1 lžičku mleté skořice,
  • ½ lžičky mletého kardamomu.

Postup

Nejprve smícháme sypké suroviny, tj. mouku, cukr, kypřicí prášek, skořici a kardamom. Poté nakrájíme tuk na kostičky, přidáme k sypkým surovinám a prohněteme, až vznikne konzistence drobenky. Teprve nakonec přidáme med a rychle zpracujeme těsto, které se nelepí. Zabalíme jej do potravinové fólie a dáme na hodinu chladit do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C, těsto rozválíme a vykrajujeme perníčkové tvary, které pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8 minut.

Zdobení

Výhodou těchto perníčků není jen jejich rychlá příprava a téměř okamžitá křehkost, ale také velká variabilita ve zdobení. I samy o sobě vypadají velmi pěkně, takže můžete pár perníčků nechat zcela nenazdobených. Pokud se vám podařilo upéct některé perníčky slabší, slepte je k sobě marmeládou jako linecké cukroví. Můžete je nazdobit i klasicky bílkovou polevou. Anebo je polít čokoládovou polevou a posypat různými cukrovými posypkami.

Nakonec tak téměř na poslední chvíli můžete vyrobit z jednoho těsta až 4 druhy cukroví!

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Předchozí článekS kojencem v letadle
Další článekZapojte děti do domácích prací
Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.
Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na