Lučina je oblíbeným jídlem jak dospělých, tak dětí. Navíc je zdravá. Vyrobte si ji doma, postup je jednoduchý a výsledek stojí za to. Domácí lučina je cenově daleko příznivější.
Co budete potřebovat
- 1kg bílý jogurt (tučnější – řecký, selský, farmářský..)
- 250ml smetany ke šlehání (33-40 %)
- sůl dle chuti
- pokud chcete mít ochucenou, přidejte, co máte rádi – červená paprika, česnek, jarní cibulka, bylinky.
Postup
- Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku nešleháme, ale jen nalijeme k jogurtu a zamícháme.
- Připravte si sklenici s víkem nebo mísu a cedník, utěrku, látkovou plenu, plátno…
- Směs nalijte do připravené tkaniny a vše dejte do mísy s cedníkem nebo do sklenice s víkem.
- Tkaninu umístěte tak, aby pod sebou měla prostor pro odkapanou syrovátku.
- Dejte na 24 hodin do chladu a podle potřeby tkaninu povytahujte, aby se nenamáčela do syrovátky.
- Syrovátku můžete vypít, je to velmi zdravá tekutina obsahující vitamíny, minerály a lehce stravitelné bílkoviny. Je velmi doporučována, pokud se snažíte shodit přebytečná kila. Je nutričně bohatá a sytá, zároveň z ní nebudete tloustnout.
Více článků najdete na portálu mamci.cz