O brunchi jste jistě už minimálně slyšeli, tak proč si ho rovnou nepřipravit. Ideální je pro něj víkend, protože se vyznačuje pohodovou a pomalou atmosférou. Vyzkoušet ho však můžete i jako občerstvení pro pracovní schůzku.
Brunch je označení pro pozdní snídani a brzký oběd, odtud pochází i jeho název – breakfast a lunch. Obvyklým časem pro jeho servírování je doba od 10 do 13 hodin. Složení brunche je různé, obsahuje jak pokrmy vhodné k snídani, tak k obědu. Na menu očekávejte kávu, čaj, pečivo, sýry, uzeniny, vejce, jídla „na vidličku“, vafle, ale výjimkou nejsou ani tematické brunche.
Poprvé se objevil v Anglii koncem 90. let 19. století, kdy si ho dávali lidé v neděli při návratu z bohoslužby. Velmi rychle si získal oblibu především u studentů. Ti si ho užívali především o víkendech, protože si oproti školním dnům mohli přispat a snídat tak o dost později. Během 20. století se postupně rozšířil do USA a v poslední době se stal součástí i českých jídelních lístků.
Brunch v restauraci i doma má jedno společné – uvolněnou atmosféru. Lidé se u něj baví, chodí si podle libosti přidávat a děti si u jídla často hrají.
Brunch po česku
Trend pozdních snídaní dorazil do Čech trochu oklikou, přes Ameriku. Hotely a restaurace začaly o víkendech nabízet bruch formou samoobslužného rautu nebo menu. Obvykle se podává klasický základ snídaně – vejce, slanina, párky a toasty, ale také spousta druhů salátů, ovoce a zeleniny, různá exotická jídla, steaky, ryby či sushi.
Kromě menu přebrali pořadatelé také uvolněnou atmosféru. Ta je totiž nedílnou součástí brunche. Jako doprovodný program volí živou hudbu, zábavný program, zkrátka dělají z brunche společenskou událost. Díky tomu ho v poslední době často vyhledávají rodiny s dětmi i skupiny přátel.
Brunch u vás doma
Na brunch nemusíte do restaurace, připravit si ho můžete i doma. Bohatě prostřený švédský stůl jistě ocení celá rodina. Pozvat můžete i sousedy a přátele a udělat si tak dopolední party.
Právě díky uvolněné atmosféře je vhodný i pro méně formální jednání se spolupracovníky nebo klienty. Uvidíte, že i několikahodinová porada se lépe snáší, když si u ní můžete dát něco dobrého na zub.
Servírování
Na brunch je potřeba připravit spoustu talířů, misek, sklenic, příborů servírovacích lopatek a ubrousků. Na to se určitě připravte, a pokud chcete podávat teplé chody, zajistěte i ohřívače. Při pohoštění pro více lidí kontaktujte cateringovou firmu, která dokáže připravit brunch i půjčit nádobí. Pro brunch si můžete pronajmout více místností nebo ho uspořádat na zahradě.
Pamatujte si, že nabídka jídel by měla být pestrá a jídlo by se mělo snadno nabírat. Vybírejte pokrmy běžné k snídani i k obědu. Teplé jídlo obvykle zastupují kvalitní párečky, americké brambory, miniřízečky nebo lehké těstoviny. Základ ale vždy tvoří chléb, toast, pečivo, různé druhy salámů a sýrů, ovoce a zelenina.
Raut lze obohatit o jogurty, müsli a cornflakes, hotové saláty a vařená vejce. V létě příjemně překvapíte zmrzlinou, v zimě horkým punčem.
Nezapomínejte na pití
K pití se nejlépe hodí káva, čaj, mléko, minerální voda a ovocné džusy. Z alkoholických nápojů vybírejte pouze ty lehké: nejlépe víno, případně pivo. Někdy se podává slavný míchaný nápoj – mimosa.
—————–Komerční článek——————