Je to jen další mýtus, anebo některé druhy potravin skutečně zvyšují šance na početí? Slyšela jste už o knize, která radí ženám, jaké potraviny jíst, aby otěhotněly? Pokud ano, vyzkoušela jste někdy nějaký tip od jejich autorů?
Nedávná harvardská studie, publikovaná v jenom z amerických časopisů věnujících se těhotenství a gynekologii obecně, prezentovala svá zjištění týkající se spojitosti mezi některými druhy potravin a šancí na početí, a potvrdila, že určité skupiny potravin skutečně mohou mít vliv na rychlost otěhotnění. A jsou stejně prospěšné jak pro ženy, tak i pro muže.
Dieta a otěhotnění
V prvé řadě si uvědomte, že žádná dieta vás nutně nemusí dostat z vašich problémů s otěhotněním. Stejně jako stoprocentně neplatí, že lidé, jejichž životní styl se nám může jevit jako naprosto nepřípustný, kuřáci, alkoholici nebo drogově závislí, mohou počít mnohem snadněji, než někdo, kdo striktně dodržuje veškeré zásady zdravého života.
Nicméně zvýšit šance na otěhotnění můžeme vždycky nebo se o to alespoň můžeme pokusit. Potraviny, u kterých byla prokázána souvislost s rychlostí početí, jsou: tučné ryby, kuřecí, celozrnné obilniny, vlašské ořechy, sója, rybí tuk a mořské plody. Naprostou samozřejmostí je dostatek čerstvých potravin, především ovoce a zeleniny.
Vyhnout byste se naopak měla následujícím produktům, přestože nemusí nutně snižovat vaše šance na otěhotnění: tučné sýry, žloutky a nadměrná konzumace alkoholu, kávy a cigaret.
A nakonec si pamatujte, že primárně je zapotřebí začít řešit příčiny spojené s dlouhodobým neúspěchem při početí s odborníky. Teprve v případě, že oni žádnou objektivní příčinu neodhalí, můžete se pustit do podpůrné léčby, například právě stravou.
Více článků najdete na portálu mamci.cz