Klasické perníčky už 2 dny před Vánoci nestihnete, protože potřebují odležet. Avšak tyto medové perníčky budou hotové raz dva, jsou vhodné k okamžité konzumaci a navíc je můžete servírovat v mnoha variantách.
Základní recept
Na 2 plechy perníčků budete potřebovat tyto suroviny:
- 160 g hladké mouky,
- 60 g moučkového cukru,
- 100 g tuku (másla nebo Hery),
- 1 lžičku kypřicího prášku,
- 1 lžíci medu,
- 1 lžičku mleté skořice,
- ½ lžičky mletého kardamomu.
Postup
Nejprve smícháme sypké suroviny, tj. mouku, cukr, kypřicí prášek, skořici a kardamom. Poté nakrájíme tuk na kostičky, přidáme k sypkým surovinám a prohněteme, až vznikne konzistence drobenky. Teprve nakonec přidáme med a rychle zpracujeme těsto, které se nelepí. Zabalíme jej do potravinové fólie a dáme na hodinu chladit do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C, těsto rozválíme a vykrajujeme perníčkové tvary, které pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8 minut.
Zdobení
Výhodou těchto perníčků není jen jejich rychlá příprava a téměř okamžitá křehkost, ale také velká variabilita ve zdobení. I samy o sobě vypadají velmi pěkně, takže můžete pár perníčků nechat zcela nenazdobených. Pokud se vám podařilo upéct některé perníčky slabší, slepte je k sobě marmeládou jako linecké cukroví. Můžete je nazdobit i klasicky bílkovou polevou. Anebo je polít čokoládovou polevou a posypat různými cukrovými posypkami.
Nakonec tak téměř na poslední chvíli můžete vyrobit z jednoho těsta až 4 druhy cukroví!
Více článků najdete na portálu mamci.cz