Ingredience:
- 2 středně velké cukety, nakrájené na plátky
- 2 papriky (různých barev), nakrájené na kousky
- 1 cibule, nakrájená na větší kousky
- 8-10 cherry rajčat
- 250 g žampionů, očištěných a nakrájených na poloviny
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžičky suchého oregána
- 2 lžičky suchého tymiánu
- 1/2 čajové lžičky solí
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- Bambusové špízy (naložené ve vodě) nebo kovové špízy
Postup:
1. Příprava zeleniny:
- Nakrájejte cukety, papriky, cibuli a žampiony na vhodně velké kousky, které se budou snadno natahovat na špízy.
2. Příprava marinády:
- V misce smíchejte olivový olej, oregáno, tymián, sůl a černý pepř.
3. Sestavení špízů:
- Na špízy střídavě navlékejte kousky různé zeleniny a cherry rajčat.
- Každý špíz potřete připravenou marinádou.
4. Předehřátí grilu:
- Gril předehřejte na střední až vysokou teplotu.
5. Grilování:
- Špízy grilujte asi 10-15 minut, občas je otáčejte a potírejte marinádou.
- Zelenina by měla být měkká a zlatě hnědá.
6. Servírování:
- Hotové zeleninové špízy na grilu můžete posypat čerstvými bylinkami a podávat například s dipem na bázi jogurtu nebo zakysané smetany.
Tento recept na zeleninové špízy na grilu je skvělou volbou pro vegetariány a milovníky grilované zeleniny. Můžete si hrát s kombinací zeleniny podle svého gusta a podávat je jako chutný předkrm nebo hlavní pokrm na letních grilovacích večírcích!