Myslíte si, že skladujete všechny potraviny správně? Že všechno ovoce a zelenina patří do lednice, aby si dlouho zachovalo svou chuť? A že zmrazit lze téměř cokoliv a vydrží to několikanásobně dlouho? Pak asi budete překvapeni některými skutečnostmi. Nedělejte chyby při skladování potravin.
Skladovat při pokojové teplotě
Spousta potravin se dá skladovat při pokojové teplotě, aniž by tím utrpěla jejich kvalita, a u některých se dokonce rozvine jejich chuť. Sem patří:
- ovoce – citrusy (citróny, limetky, pomeranče, pomelo), banány, ananas, avokádo, mango, papája, broskve, meruňky, jablka, hrušky…,
- zelenina – rajčata, okurky, papriky, lilek, cuketa, tykve, dýně…,
- zázvor, med, marmelády, džemy,
- konzervy, červené víno, všechny suché a sušené potraviny
Spíž nebo sklep
Některé potraviny budou nejlépe skladovatelné ve spíži či ve sklepě, kde panuje teplota kolem 5 °C. Jestliže takovou místnost nemáte, můžete je také uložit do horní části lednice, kde je nejtepleji. Sem patří: brambory, cibule, česnek, houby, fazolové lusky.
A co ta lednice
V lednici je to mnohem složitější, než by se mohlo zdát. Rozhodně není dobré dávat do ní věci, jak se vám tam vejdou. Stejně tak není dobré míchat syrové a vařené potraviny na jednom patře. Pozor také na to, že jídla od sebe přejímají pachy, takže je vhodné je důkladně zabalit (aromatické sýry nejlépe do sklenice).
Horní patro lednice
V horním patře je nejvyšší teplota (je to cca 7–8 °C). Sem ukládejte předem připravené pokrmy, polévky a všechna vařená jídla.
Střední patra lednice
Střední patra lednice mají teplotu od 4 do 6 °C. Sem dáváme vařené nebo tepelně zpracované maso, šunku, salámy, párky a také mléčné výrobky (jogurty, sýry, máslo a smetanu).
Spodní patra lednice
V nejspodnějších patrech lednice panuje teplota od 0 do 4 °C. Hodí se sem syrové maso včetně drůbežího a ryby. Máte-li ve spodních patrech i boxy na zeleninu, pak sem můžete dát květák, zelí, řepu, kapustu, brokolici, hrášek, jahody, hroznové víno…
Dveře lednice
I dveře lednice mají svá pravidla. Panuje v nich nejvyšší teplota (10–11 °C), protože se často otevírají. Horní přihrádka je většinou vyhrazena vejcím a máslu. Pod ně patří všechny načaté kečupy, hořčice, dresinky, marmelády, džemy a další konzervy. A zcela dolů do dveří patří nápoje – mléko, džus, pivo, víno…
Více článků najdete na portálu mamci.cz