Ingredience:
Pro těsto:
- 2 1/2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 lžičky solí
- 1 šálek másla, studeného a nakrájeného na kousky
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
Pro náplň:
- 5 středně velkých jablíček, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžička skořice
Pro drobenku:
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku másla, studeného a nakrájeného na kousky
Postup:
1. Příprava těsta:
- V misce smíchejte hladkou mouku, krystalový cukr a sůl.
- Přidejte nakrájené studené máslo a rukama ho vtírejte do mouky, dokud nevznikne drobenka.
- V jiné misce rozšlehejte vejce a přidejte studenou vodu. Promíchejte.
- Vlijte vejce s vodou do misky s moukou a máslem a rychle promíchejte, dokud vznikne těsto. Nepřemíchejte, aby zůstaly drobné kousky másla.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice na minimálně 30 minut.
2. Příprava jablíčkové náplně:
- Jablíčka nakrájejte na tenké plátky a dejte je do mísy.
- Přidejte krystalový cukr a skořici. Promíchejte, aby byly jablka dobře obaleny.
3. Příprava drobenky:
- V misce smíchejte hladkou mouku a krystalový cukr.
- Přidejte nakrájené studené máslo a rukama ho vtírejte do směsi, dokud nevznikne hrubá drobenka. Dejte stranou.
4. Sestavení koláče:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a vymažte formu na pečení.
- Těsto rozválejte na velikost formy na pečení a přenesete ho do formy.
- Jablíčkovou směs rozložte rovnoměrně na těsto.
- Na vrch rozptýlete připravenou drobenku.
5. Pečení:
- Koláč pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, nebo dokud není těsto zlatě hnědé a jablka jsou měkká.
6. Servírování:
- Hotový jablečný koláč nechte vychladnout a nakrájejte na porce.
- Podávejte samostatně nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačky.
Tento recept na jablečný koláč s drobenkou je skvělým způsobem, jak využít čerstvých jablek a připravit si lahodný dezert. Drobenka dodává koláči křupavou texturu a sladká skořice spolu s jablky vytváří dokonalou chuťovou harmonii.