Chia semínka jsou v posledních letech velmi oblíbeným produktem zejména mezi nadšenci zdravé výživy. Za svůj věhlas vděčí především tomu, že obsahují mnoho cenných látek, které dobře působí na náš organismus. Z článku se dozvíte, proč a v jaké podobě se je vyplatí zavádět do jídelníčku.
Co jsou to chia semínka?
Jedná se o drobná, kulatá semínka šalvěje španělské ( Salvia hispanica ), známé také jako chia. Je to druh rostliny z čeledi mátovitých. Pochází z Guatemaly a středního a jižního Mexika. Chia byla pěstována již Aztéky v předkolumbovské době. V té době se mlelo na prášek, lisovalo se na olej nebo se přidávalo do nápojů. Mayové poznali, že mají magickou moc a dali je cestovatelům, aby měli více síly při dlouhých cestách. Aztékové věřili, že semínka chia jsou posvátná a používali je při rituálech a obřadech.
Chia semínka: nutriční a kalorické hodnoty
Existuje mnoho nutričních hodnot chia semínek a důvodů, proč je zařadit do svého jídelníčku. Obsahují hodně kvalitních bílkovin, velké množství vlákniny, mastných kyselin, hořčíku, fosforu, vápníku, draslíku, sodíku, zinku, antioxidanty a vitamíny B a E. Semínka mají příznivý vliv na fungování lidského organismu . Mají pozitivní vliv na práci trávicího, oběhového a oběhového systému. Jejich hlavní předností je vliv na krásu . Konzumace chia výrazně oddaluje proces stárnutí pokožky a zlepšuje její stav. Mohou být doplňkem každodenní péče o obličej. Vyplatí se zavést chia semínka do svého jídelníčku – kalorie v nich pocházejí z 13 % z bílkovin, 33 % ze sacharidů a 54 % z tuků. I když je lze považovat za docela kalorické, protože 100 gramů poskytuje 486 kalorií, přesto ovlivňují hubnutí a to vše díky vysokému obsahu vlákniny, která zlepšuje metabolismus a poskytuje pocit sytosti.
Chia semínka – cenný zdroj omega-3 mastných kyselin
Chia semínka jsou známá pro svůj vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin. Vědci uvádějí, že asi 75 % tuků v nich se skládá z kyseliny omega-3 alfa-linolenové (ALA) a asi 20 % z kyselin omega-6. Omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují náladu a zlepšují mozkové funkce, příznivě působí na paměť a koncentraci. Jsou také jednou ze součástí sítnice oka. Z tohoto důvodu může nedostatek omega-3 mastných kyselin ve stravě způsobit vážné problémy se zrakem. Právě chia semínka jsou nejznámějším rostlinným zdrojem těchto cenných kyselin.
Konzumace chia semínek – vedlejší účinky
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí, že neexistují žádné důkazy o tom, že by konzumace chia semínek mohla způsobovat různé druhy vedlejších účinků. Důvodem je skutečnost, že nebylo provedeno dostatečné množství toxikologických studií. Stojí za to připomenout, že u jakéhokoli jídla byste měli dodržovat umírněnost a konzumovat je podle navrhovaného dávkování. Chia semínka mají dobrý vliv na organismus, ale pouze tehdy, když je konzumujeme správným způsobem a ve správném množství, vzhledem k tomu, že účinky jejich zneužívání ve stravě nejsou plně prozkoumány.
Vege chia: zdroj bílkovin pro vegetariány
Chia semínka ocení především vegetariáni. Především díky vysokému obsahu bílkovin. Vegetariánská strava spočívá ve vyloučení masa z jídelníčku, které může způsobit nedostatek některých živin . Zrna šalvěje španělské jsou pokladnicí vitamínů a minerálů, ale také cenného vápníku a vlákniny. Vegetariáni si je přidáváním do pokrmů snadno zpestří jídelníček a hlavně doplní hodnotnými bílkovinami. Dezert z chia semínek se může stát trvalou součástí jejich jídelníčku. Díky své specifické schopnosti absorbovat tekutiny a vytvářet gel je lze použít i jako zahušťovadlo do omáček nebo jako náhradu vajec.
Chia semínka pro hubnutí ve vyvážené stravě
Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které dodávají pocit sytosti a nutí nás, abychom nechtěli jíst více. Často je to nadměrná chuť k jídlu, která je příčinou nadváhy a obezity, stejně jako rezignace na dietu. Pocit „sytosti“, který pociťujeme po konzumaci tohoto produktu, může účinně odrazovat od mlsání mezi hlavními jídly. Chia semínka také pomáhají udržovat svalovou hmotu. Vláknina obsažená v semenech šalvěje španělské má navíc pozitivní vliv na činnost střev, reguluje pohyby střev a zrychluje metabolismus.
Jak připravit a s čím chia semínka podávat: – kolik denně?
Mnoho lidí si klade otázku, jak jíst chia semínka. Jejich přidávání do pokrmů je velmi jednoduché díky tomu, že nemají specifickou chuť, díky čemuž se hodí prakticky ke všemu. Chia semínka s jogurtem jsou jejich nejoblíbenějším použitím. Můžete jimi obohatit müsli, salát nebo ovocný koktejl. Mnoho lidí je přidává do pečiva, jako je chléb nebo koláče. Pokud přemýšlíte, jak připravit chia semínka – není nic jednoduššího! Nevyžadují žádnou speciální úpravu, lze je přidávat celé, mleté, drcené. Na internetu je spousta receptů s chia semínky. Vlivem vody nebo jiné kapaliny zvětší svůj objem až dvanáctkrát. Chia semínka s kokosovým mlékem jsou výborným nízkokalorickým dezertem pro lidi s intolerancí laktózy. Stojí za to připomenout, že příliš mnoho chia semínek může způsobit zažívací potíže. Optimální dávka pro dospělého člověka je 1,5 polévkové lžíce semínek denně. Nepřekračujte množství dvou polévkových lžic denně.
Chia semínka: pro lepší paměť a deprese
Hodně se také mluví o tom, že chia semínka mohou podporovat paměť a předcházet depresím. Omega-3 mastné kyseliny jsou velmi důležité pro správné fungování mozku. Mají také dobrý vliv na schopnost učení, paměť a koncentraci. Z tohoto důvodu se doporučují zejména lidem, kteří se učí a pracují duševně. Chia semínka s mlékem mohou být dobrým doplňkem jídelníčku studentů. Za připomenutí také stojí, že mají dobrý vliv na nervový systém a pomáhají zmírňovat choulostivé příznaky deprese.
Chia semínka a léčba cukrovky a prevence srdečních chorob a hypertenze
Omega-3 mastné kyseliny obsažené v chia semínkách ovlivňují ředění krve, díky čemuž se krvinky nelepí na poškozené stěny cév, což zabraňuje vzniku nebezpečných blokád a krevních sraženin. Tyto zdravé kyseliny také ovlivňují snížení špatného LDL cholesterolu a zvyšují hladinu dobrého HDL cholesterolu a také zabraňují hypertenzi. Hořčík, vápník a sodík a kyselina chlorogenová, které chia semínka obsahují, také pomáhají regulovat krevní tlak. To nejsou všechny cenné složky zrn šalvěje španělské. Kyselina kávová je látka, která pomáhá bojovat proti zánětům v těle, a kvercetin je silný antioxidant, který snižuje riziko srdečních onemocnění. A co víc, chia semínka mohou konzumovat i lidé trpící cukrovkou, protože omezují vstřebávání cukrů a snižují tak jejich hladinu v krvi. Fazole snižují inzulínovou rezistenci a zlepšují kontrolu krevního cukru.
Chia semínka a riziko rakoviny
Chia semínka podporují a regulují protirakovinnou imunitu díky obsahu omega-3 mastných kyselin. Konzumace chia semínek může snížit riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, tlustého střeva a prostaty. Sílou chia semínek je také vysoký obsah antioxidantů. Jejich působení je zaměřeno na podporu organismu v boji proti volným radikálům, které ničí buňky a přispívají tak ke vzniku rakoviny. Kyselina chlorogenová obsažená v semenech má také protirakovinný účinek a může pomoci předcházet vzniku mozkových nádorů. Omega-3 také inhibují rozvoj rakoviny aktivací genů souvisejících s fungováním imunitního systému.
Chia semínka při zažívacích potížích
Chia semínka mohou pomoci i při žaludečních potížích. Zlepšují činnost trávicího systému a podporují trávení a peristaltiku především díky obsahu vlákniny. Tato látka také dokáže regulovat pohyby střev a předcházet zácpě. Vláknina je ceněna zejména pro své působení související s podporou střevní bakteriální flóry. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že naše strava by měla obsahovat alespoň 35 g bílkovin každý den. Z tohoto důvodu se vyplatí zařadit do jídelníčku chia semínka, která jsou jejich hlavním zdrojem.
Jsou chia semínka bezpečná během těhotenství?
Chia semínka jsou bezpečná pro těhotné ženy. Omega-3 mastné kyseliny, které jsou v nich obsaženy, jsou nezbytnou živinou pro nastávající maminky. Jsou zodpovědné za správný vývoj dětského mozku. Vláknina obsažená v chia semínkách podporuje trávicí systém a zabraňuje nepříjemné zácpě u těhotných žen. Chia semínka jsou výborným zdrojem železa ve stravě, která zabraňuje anémii v těhotenství. Kde koupit chia semínka? Vzhledem k jejich oblíbenosti je lze zakoupit téměř kdekoli. Vyplatí se procházet nabídku supermarketů, zejména regály se zdravou výživou. Semena lze nalézt také v obchodech a internetových lékárnách.
——–Komerční článek———