Srdce je sval, který pracuje celý život a nemá ani chvíli odpočinku, péče o něj by pro nás měla být prioritou. Kromě pravidelného pohybu, bychom mu měli dodávat správné potraviny. Onemocnění srdce a cév jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí, naše snaha by měla směřovat k co největší ochraně před nemocemi a zaměřit se na stravu, kterou můžeme naše zdraví ovlivnit.
Čerstvé bylinky
Tymián, šalvěj, rozmarýn, oregano – bylinky obsahující antioxidanty. Stačí v potravinách ubrat soli a nahradit chuť bylinkami.
Červené víno – milovníci vína zajásají, v rozumné míře, jedna sklenička denně, víno obsahuje resveratrol a katechiny, obě látky posilují cévní stěny.
Černé fazole – obsahují foláty a hořčík, látky snižující tlak, dále vlákninu, která napomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Extra panenský olivový olej – polyfenoly a mononenasycené tuky, látky získané lisováním za studena. Nahraďte běžně používané tuky olivovým olejem a vaše hladina cholesterolu klesne.
Losos, tuňák – prospěšné látky jsou omega-3-mastné kyseliny. Zařaďte ryby alespoň 2x týdně do vašeho jídelníčku a vaše hladina cholesterolu klesne.
Ořechy – snězte hrst oříšků denně. Obsahují látky snižující cholesterol a působí preventivně proti zánětu ve věnčitých tepnách (tepny zásobující srdce).
Mrkev – chrání proti diabetu, snižují hladinu cukru v krvi. Vysoký obsah vlákniny napomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Pomeranče – váží cholesterol a draslík díky obsahu pektinu, tím napomáhá udržovat krevní tlak v normě.
Lněné semínko – snižuje cholesterol.
Brusinky – obsahují velmi silné antioxidanty, zvyšují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Navíc pomáhají při zánětu močových cest.
Meruňky – mají vysoký obsah draslíku, který srdci pomáhá udržovat hladinu elektrolytů a tlaku. Kyselina pantotenová napomáhá odbourávat tuky. Mají i vysoký obsah betakarotenu, vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Více článků najdete na portálu mamci.cz