Jako každé dítě, i to vaše si neumí den představit bez nějaké dobroty. Nechcete však v obchodě kupovat sladkosti, u kterých ani pořádně nevíte, co obsahují, ale tušíte, že to nebude žádná sláva? Vyrobte si je doma. Můžete zapojit do výroby i vaše malé pomocníky.
Domácí ledová čokoláda
- Kokosový olej
- Kakao Lindt
- 1 naběračka lískooříškového krému
- 1 naběračka čokoládového másla
Postup:
Čokoládu nechte pozvolna rozpustit a pravidelně míchejte. Jakmile je vláčná, přimíchejte kakao, lískooříškový krém, čokoládové máslo a kokosový olej. Míchejte. Jakmile vznikne vláčná hmota, vlijte ji do formiček a dejte nejlépe do druhého dne do ledničky.
Domácí Brumík
(12 kousků)
- 100 g polohrubé mouky (nebo 50 g polohrubé a 50 g špaldové)
- 2 vejce
- 30 g změklého másla
- 50 ml mléka
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 60 g cukr krystal (lze dát i třtinový)
- Forma na Brumíky
Postup:
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte máslo a mléko. Potom po trochách přidávejte mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně zapracujeme sníh. Vymazané a vysypané formičky plňte těstem (ne úplně plné, trochu vyběhnou). Pečte přibližně 10 minut na 170o C. Vyzkoušet můžete i různé variace, naplnit marmeládou nebo přidat kakao a udělat tmavé.
Domácí želé bonbony
- 1 a ½ šálku ovocné nebo zeleninové šťávy (kupovaná nebo lisovaná)
- 4 lžíce želatiny v prášku
- 2-4 lžíce medu
- ½ lžičky vanilkového extraktu (pomerančový, citronový…)
Postup:
Šťávy nalijte do hrnce a přidejte želatinu. Počkejte, až se želatina vsákne, teprve potom míchejte. Šťávu nevařte (ztratí vitamíny), jen prohřívejte na střední stupeň. Když je želatina rozpuštěná, přidejte ostatní ingredience.
Jakmile je hmota hotová, nalijte do formy a nechte minimálně 2-3 hodiny zchladit v ledničce. Potom vyndejte a nakrájejte na malé kostky. Skladujte v plastové krabičce s víkem.
Více článků najdete na portálu mamci.cz