Mléko – Určitě jste o mléce slyšeli již mnohé. Někteří jej opěvují, jiní zatracují. Pravda je – jako obvykle – někde uprostřed.
Přínosy mléka a mléčných výrobků
- Vitamíny a minerální látky – mléko je zdrojem vitamínů skupiny B a také vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), dále obsahuje vápník, hořčík, sodík, železo, draslík, chlor, fosfor, měď, zinek, selen a jod.
- Obsahuje bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst a obnovu tkání.
- Je prevencí osteoporózy, a to zejména od dětského věku, 2–3 porce mléčných výrobků denně významně omezují výskyt osteoporózy ve starším věku.
- Podporuje správný vývoj kostí – vhodný poměr mezi vápníkem, fosforem a hořčíkem zabezpečí správný vývoj kostry.
- Napomáhá procesu krvetvorby – díky nezanedbatelného obsahu železa zlepšuje i proces krvetvorby.
- Zakysané mléčné výrobky zkvalitňují složení střevní mikroflóry, jsou vhodné zejména po užívání antibiotik.
Rizika používání mléka a mléčných výrobků
- Může způsobovat alergii, jedinci, kteří jsou citliví na laktózu, mohou trpět dokonce astmatem, bolestí kloubů nebo revmatismem.
- Může způsobovat průjem – zase se jedná o lidi citlivé na laktózu.
- Mléko je kyselinotvorné – tj. podporuje tvorbu žaludečních kyselin a zpomaluje hojení žaludečních vředů.
- Mléko může zahleňovat – zejména při nemocech dýchacích cest, nachlazení a chřipce. Ovšem pokud je jedinec zdravý, zahlenění je přirozenou reakcí organismu, která je dokonce v určité míře nutná k ochraně sliznic.
Jaký je tedy závěr
Mléko jednoznačně nemohou konzumovat lidé, kteří jsou alergičtí na laktózu. U ostatní populace je dobré vynechat ho při nachlazení. Jinak ale platí, že mléko do našeho jídelníčku patří, avšak v rozumné míře. Lepší než samotné mléko jsou zakysané mléčné výrobky, protože jsou i relativně nízkokalorické.
Více článků najdete na portálu mamci.cz