Ingredience:
- 2 konzervy (400 g) fazolí (červené nebo černé), odkapané
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého kayenského pepře (nebo podle chuti)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g nakrájených rajčat (z konzervy nebo čerstvých)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kousky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané petržele na ozdobu
Postup:
1. Příprava fazolí:
- Fazole opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je odkapat.
2. Příprava základu:
- V hlubším hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova, asi 5 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a smažte dalších 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Přidejte sladkou papriku, koriandr, kmín a kayenský pepř. Míchejte a smažte asi 1 minutu, dokud koření nezačne vonět.
3. Přidání rajčat:
- Přidejte rajčatový protlak a nakrájená rajčata. Vařte dalších 5 minut, občas míchajte.
4. Přidání fazolí:
- Přidejte odkapané fazole a zeleninový vývar. Míchejte a přiveďte k varu.
5. Vaření guláše:
- Zakryjte hrnec a nechte guláš vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud se papriky nezměknou a guláš zhoustne.
6. Dochucení a servírování:
- Dochutíme solí a mletým černým pepřem podle chuti.
- Na závěr přidáme nakrájené papriky a necháme je vařit asi 5 minut, dokud zjemní.
- Hotový pikantní fazolový guláš podáváme posypaný nasekanou petrželí.
Tento recept na pikantní fazolový guláš je výtečnou volbou pro milovníky fazolí a pálivého jídla. Můžete ho podávat s rýží, chlebem nebo samostatně.