Ingredience
- 1 kg zralých rajčat (nakrájených na kousky)
- 1 střední cibule (nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tomatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička cukru
- 500 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá bazalka pro ozdobení (volitelně)
- Směs smetana nebo mléko pro krémovější konzistenci (volitelně)
Postup
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte nakrájená rajčata, tomatový protlak, oregano a cukr. Osolte a opepřete podle chuti.
- Přilijte zeleninový vývar a nechte polévku vařit na mírném ohni přibližně 20-25 minut, nebo dokud nejsou rajčata měkká.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.
- Pro krémovější verzi můžete přidat trochu smetany nebo mléka a znovu promíchejte.
- Polévku přiveďte zpět k varu a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte teplou, ozdobenou čerstvou bazalkou.
Domácí rajčatová polévka je klasické a útulné jídlo, které je ideální pro chladné dny. Je plná chuti, jednoduchá na přípravu a lze ji servírovat jak ve své základní formě, tak v krémovější variantě.