Bramborový salát k Vánocům neodmyslitelně patří. Spojuje nás to, že ho na štědrovečerní menu připravujeme všichni, avšak každá rodina má svůj unikátní recept a každý si také myslí, že ten jeho recept je ten nejlepší. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu, přináším vám inspiraci na tři variace této vánoční klasiky.
Lehký bramborový salát bez majonézy
Budete potřebovat: 8 brambor, 150 g zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 5 vajec, 8 ředkviček, ½ salátové okurky, dijonská hořčice, sůl, pepř
Postup: Brambory ve slupce vařte v osolené vodě asi 25 minut doměkka. Poté oloupejte, pokrájejte na malé kousky a smíchejte se zakysanou smetanou, lžičkou soli, pepřem 2 lžícemi dijonské hořčice, lžící citronové šťávy a nechte vychladnout v lednici. Vejce vařte asi 8 minut, oloupejte a pokrájejte. Na závěr je spolu s plátky ředkviček a okurky vmíchejte do salátu.
Bramborový salát pro vegany
Jestliže máte v rodině nějakého vegana a chcete připravit bramborový salát, na kterém si pochutná i on, nezoufejte. Je to vlastně velmi jednoduché. Můžete použít svůj klasický recept a některé suroviny pouze nahradit rostlinnou variantou. Místo majonézy použijte sajonézu. Ideálně ji použijte jen poloviční množství a zbytek doplňte sojovým bílým jogurtem. Uzeninu lze skvěle nahradit uzeným tofu. Veganský bramborový salát můžete doplnit klíčky.
Rakouský bramborový salát
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 1 velká červená cibule, 2 lžíce oleje, 4 lžíce vinného bílého octu, 1 lžička cukru, sůl, pepř
Postup: Brambory ve slupce vařte v osolené vodě asi 25 minut doměkka. Poté oloupejte a pokrájejte na tenčí plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka. Z trošky vody, oleje, octa, cukru, soli a pepře připravte zálivku a v míse ji smíchejte s bramborami a cibulí. A je hotovo! Tento salát je vhodný, když preferujete spíše více řízků a chcete k nim odlehčenou přílohu.
Více článků najdete na portálu mamci.cz