Ženy mívají během těhotenství potlačený imunitní systém. To znamená, že jak matka, tak i dítě jsou vystaveny riziku bakterií, virů a parazitů, které způsobují nemoci způsobené potravinami. Mezi tyto nemoci může patřit:

  • Listerióza. (Ta se u zdravých lidí vyskytuje v podobě chřipky nebo zcela bez příznaků, u těhotných žen se ale může stát příčinou potratu nebo septických onemocnění u novorozenců.)
  • Toxoplasma gondii. (Je to vnitrobuněčný parazitický prvok, který může při konzumaci těhotnou ženou způsobit narození postiženého dítěte. Většina lidí, kteří dostanou toxoplazmózu, nemají žádné příznaky, u jiných se může projevovat jako chřipka – trvá tak měsíc nebo i déle. U těhotných žen je ale riziko mnohem větší. Většina kojenců, kteří jsou nakaženi touto nemocí, nemusí mít ani po narození žádné příznaky. Ty se mohou projevit až v průběhu života – například slepotou nebo mentálním postižením.)
  • A další otravy z jídla.

Právě tyto nemoci mohou být příčinou potratu, mrtvého plodu, předčasného porodu a několika zdravotních problémů u novorozenců. Při výběru a přípravě jídel by tedy těhotné ženy měly co nejvíce minimalizovat rizika tím, že se zaměří na následující obecná doporučení:

  • Konzumace jakéhokoli syrového nebo špatně tepelně připraveného masa je zakázána.
  • Oddělujte syrové maso od ovoce a zeleniny či jiných potravin, které nebudou procházet tepelnou úpravou.
  • Před konzumací potravin si myjte ruce, ale také veškeré kuchyňské nářadí.
  • Nepoužívejte stejný nůž, prkénko či jiné nástroje na syrové maso a zeleninu, ovoce či chléb.
  • Často čistěte lednici a udržujte ji při ideální teplotě.
  • Veškeré maso, vejce i ryby konzumujte po řádné tepelné úpravě.
  • Pokud chcete konzumovat například pečené kuře z předchozího dne, vždy ho ohřejte pod teplotou minimálně 73 °C.

Jaká zelenina není vhodná v těhotenství?

Výše uvedené rady se týkají obecného zdraví člověka, měl by je dodržovat každý člověk, nejen těhotná žena. Avšak to, co mnohé lidi překvapí, je také to, že i konzumace některého ovoce a zeleniny může v těhotenství znamenat problémy. Tak například povrch nemytého ovoce či zeleniny může být kontaminován několika bakteriemi a parazity. Můžete tak dostat výše zmíněnou listeriózu nebo toxoplasmu, popřípadě ještě salmonelu.

Ovoce a zelenina se může kontaminovat kdykoli během výroby, sklizně, zpracování, skladování, přepravy nebo i v maloobchodě.  Bakterie mohou poškodit matku i její nenarozené dítě. Jeden velmi nebezpečný parazit, který může přetrvávat na ovoci a zelenině je právě toxoplasma. Proto je důležité každé ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umýt, oloupat nebo převařit.

Syrové klíčky

Syrové klíčky, včetně vojtěšky, jetele, ředkvičkové klíčky a klíčky mungo fazolí, mohou být kontaminovány salmonelou. Vlhké prostředí, které udržuje semena v klíčení, je ideální pro tyto druhy bakterií a je téměř nemožné je umýt. Z tohoto důvodu se těhotným ženám doporučuje, aby se vyhnuly různým druhům klíčkům.

Ovoce a zelenina nevhodné při těhotenství

  • Papája – obsahuje velké množství latexu, který může způsobit kontrakci dělohy,
  • červené hrozny – vytváří teplo v těle, které je pro dítě škodlivé,
  • ananas – obsahuje velké množství bromelinu, které může zmírnit děložní krvácení vedoucí k předčasnému porodu,
  • lilek – stimuluje menstruaci, ale může vést k potratu,
  • zelí a hlávkový salát – snadno se na nich přenáší choroby z potravin.

Saláty v restauracích

Dalším zdrojem nebezpečí jsou saláty, které se podávají v restauracích. Některé saláty totiž obsahují předem připravená masa (šunka či kuřecí maso, mořské plody) a tyto mohou přenášet škodlivé mikroby. Syrová vejce a zelenina mohou být dalším ohrožením plynoucím ze salátu – mohou obsahovat bakterie salmonely či listeriózy. Pokud tedy máte chuť na salát, připravte si ho raději doma z pečlivě omyté zeleniny a při dodržování dalších základů bezpečnosti potravin.

Nepasterizované šťávy

Nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy, včetně těch balených, mohou přenášet škodlivé bakterie E.coli a salmonely. Opět uděláte nejlépe, když si šťávu připravíte doma, z pečlivě omytých surovin.

Bylinkové čaje

Byliny používané pro čaj, koření nebo jako doplňky by mohly poškodit matku i plod. Některé bylinky, jako je chvojník, angelika, kava kava (pepřovník opojný), bujarník johimbe, ploštičník, a mnohé další jsou děložní stimulátory, kterým by se ženy měly během těhotenství zcela vyhnout.

U nás známější byliny, jako je například kostival, ořešák černý, řešetlák Purshův, přeslička, kořen lékořice, třezalka tečkovaná, echinacea, pískavice řecké seno, vodilka kanadská, mohou vést k potratu.

Další nebezpečné bylinky jsou například aloe vera, ženšen pravý a pupalka dvouletá. Vyhýbejte se taktéž zelenému čaji nebo šťávám, které se připravují ze zelené pšenice – není dostatek důkazů o jejich bezpečném užívání v průběhu těhotenství. Pokud chcete začít konzumovat pampeliškový, kopřivový nebo heřmánkový čaj, konzultujte to se svým lékařem.

Konzervované produkty

Konzervy, včetně ovoce, zeleniny a sóji, jsou škodlivé ze dvou důvodů:

  1. Konzervy obsahují bisfenol A (BPA), jedovatou látku, která ovlivňuje endokrinní činnost plodu a způsobuje problémy s plodností, rakovinou, onemocněním jater a srdečními chorobami u těhotných žen.
  2. Některé konzervované potraviny mohou být příliš staré, nemluvě o tom, že například konzervovaný (i čerstvý) tuňák obsahuje vysoké množství rtuti, které jsou jedovaté pro matku a plod.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno