Tea tree oil je osvědčené přírodní antibiotikum se silnými antiseptickými i antimykotickými účinky.  Tea tree oil je lékárnička v malé lahvičce. Jeho léčivé účinky znali již původní obyvatelé Austrálie, kteří mu připisovali magické účinky. Podle jejich legendy darovali bohové princezně Eelemani semena čajovníku australského. Stromy, vyrostlé ze semen měly magické ochranné i léčivé účinky. V současné době se používáte tea tree oil jako přírodní lék i jako přírodní kosmetický prostředek.

Co je Tea tree oil?

Tea tree oil je velmi světle zlatý až čirý olej s čerstvou kafrovou vůní. Získává se z listů stromu kajeputu střídavolistého (latinský název Melaleuca Alternifolia), lidově nazývaného australský čajovník. Australský čajovník, jak název napovídá, roste pouze v Austrálii. Pro své léčivé účinky má využití jako přírodní lék i jako přírodní kosmetický prostředek. Esence tea tree oil jsou velmi silné, olej léčí již při slabém potření postiženého místa. Tea tree oil se používá zředěny, kvalitní olej obsahuje minimálně 35% koncentraci účinné látky terpinen-4-ol. Tato látka je zodpovědná za většinu antimikrobiálních účinků tea tree oil. Tea tree oil obsahuje zejména uhlovodíky terpeny, zejména monoterpeny, sekviterpeny a jejich přidružené alkoholy.

Tea tree oil se prodává zředěný nejen kvůli náročnosti pěstování, pro přípravu 5 litrů tea tree oil je třeba použít 10 tun čajovníku australského. Čistý olej je velice silný, to je důvod, proč se při použití koncentrovaného tea tree oil často objevují nežádoucí účinky. Ne každý tea tree oil je stejně kvalitní. Kvalitní olej musí obsahovat alespoň 35 0 terpinenu-4-ol a méně než 15 % ceneolu. Někdy bývá tea tree oil zaměňován s čajovým olej teaoil. Teaoil je sladký jedlý olej lisovaný ze semen čajovníku čínského (latinsky Camelliasinensis). Z listů této rostliny se vyrábí čaj. Teaoil může být připravován také z olejnaté čajové rostliny nazývané Canmelliaoleifera.

Tea tree oil se získává pouze z listů stromu nazývaného kajeprut střídavolistý (latinsky Melaleuca Alternifolia). Kajeprut střídavolistý, lidově nazývaný čajovník australský nemá se skutečným čajovníkem nic společného.

Tea tree oil jako přírodní lék

Tea tree oil

Tea tree oil je olej s mnoha účinky. Jedná se o jedno z nejsilnějších přírodních antiseptik. Dezinfikuje a pomáhá hojit drobné ranky, škrábance, odřeniny a dokonce i popáleniny. Tea tree oil zklidní bolestivé místo po štípnutí hmyzem a dokonce zabrání rozšíření infekce při vytahování přisátého klíštěte. Silná aromatická, kafrová vůně tea tree oil je vynikajícím odpuzovačem komárů a dalšího otravného hmyzu.

Tea tree oil si dokáže poradit s různými mykózami, včetně plísně na nehtech nohou či rukou a vaginálních mykóz. Pomůže také při léčbě infekce nehtového lůžka i při odstranění bradavic. Tea tree oil vám pomůže také zbavit se paradentózy, zánětu dásní i krvácení dásní. Stačí potírat postižená místa tea tree oil. Tento přírodní olej odstraní zápach z úst a dodá vám svěží dech. Tea tree oil si dokáže poradit také s bakterií styfylococus aureus včetně jejího rezistentního kmene, nazývaného methicilin rezistentní staphylococus aureus, známého pod zkratkou MRSA. MRSA se vyskytuje zejména v nemocnicích, kde napadá jedince, oslabené nemocí či úrazem.

Důvodem, proč je MRSA obávaná, je skutečnost, že se velmi snadno šíří a naopak velmi obtížně léčí. Běžná antibiotika na MRSA nezabírají, avšak tea tree oil dokáže s ní zatočit. Pro dosažení účinku je třeba použít minimálně 10% koncentrovaný tea tree oil. Tea tree oil se může stát také účinným a osvědčeným pomocníkem proti nachlazení, rýmě a kašli. Kloktání vody s několika kapkami tea tree oil vás zbaví kašle i nachlazení. Stačí potírat malé množství tohoto oleje kolem nosních dírek a vaše rýma je pryč. Tea tree oil zmírňuje také bolesti svalů, kloubů, hlavy, což jsou typické nepříjemné projevy chřipky. Svaly vás mohou bolet i po náročné fyzické námaze. I v tomto případě vám pomůže potírat a lehce masírovat postižená místa tea tree oil. Stejného účinku dosáhnete přidáním několika kapek tea tree oil do koupele.

Tea tree oil má své použití i v aromaterapii. Svoji aromatickou, silnou, svěží, kafrovou vůní pročistí vzduch, což ocení alergici i astmatici. A nejen oni. Čistý vzduch plný léčivé vůně působí blahodárně i na lidi, kteří netrpí žádnými zdravotními potížemi.

Tea tree oil v kosmetice

Tea tree oil je součástí mnoha kosmetických přípravků, šampónů, pleťových vod, čistících gelů, pleťových masek, různých krémů na problematickou pleť, tělových mýdel i některých zubních past. Tea tree oil vás zbaví akné a zrychlí hojení ranek, které zbydou po akné. Ničí mnoho bakterií a podporuje vyloučení toxických látek z těla.

Pomůže zklidnit i zhojit spálenou kůži od slunce, uleví při kožních vyrážkách a vyřeší i váš problém s lupy. Tea tree oil pomáhá také při léčbě oparů, aftů, koutků. Jednou z jeho velkých výhod je, že nevysušuje pokožku. Pokud však máte citlivou pleť, měli byste používat pouze velmi malé množství tohoto oleje, jinak vám tea tree oil naopak podráždí pokožku.

Tea tree oil je třeba užívat s opatrností

Tea tree oil je třeba používat pouze zevně. Při zevním použití je účinným přírodním lékem. Naopak při vnitřním použití by způsobil vážné zdravotní potíže. To je důvod, proč je třeba ho uložit na místě, které je nepřístupné pro děti a domácí mazlíčky. Tea tree oil nesmí být nikdy aplikován do uší, mohl by totiž způsobit ztrátu sluchu. Při užívání tea tree oil by měly být opatrné těhotné a kojící ženy, jeho použití by měly konzultovat s lékařem.

Tea tree oil je při správné koncentraci a správném množství při zevním použití vynikající přírodní lék i přírodní kosmetický prostředek pro lidi všech věkových kategorií, od malých dětí až po seniory.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na