Zmrazení je jedním z nejjednodušších a nejvšestrannějších způsobů, jak zachovat některé z nejzdravějších potravin na světě – pokud budete mít na paměti několik základních principů:

  • Vychlaďte potraviny před tím, než je dáte do mrazničky.
  • Po rozmrazování znovu nezmrazujte.
  • Správně obalte potraviny, aby se utěsnil vzduch a předešlo spálení mrazem.
  • Mrazte pouze potraviny, u kterých víte, že jsou bezpečné (mrazení nezabije bakterie, ale jednoduše zpomaluje růst bakterií).
  • Označte zmrazené potraviny názvy potravin.
  • Začněte mrazit při nízké teplotě, aby potraviny pomohly rozmrazit rovnoměrně.
  • Jak dlouho můžete uchovávat potraviny zmrazené? Záleží to na druhu potraviny: zmrazené ovoce a zeleninu po dobu až jednoho roku, drůbeží šest až devět měsíců, ryby tři až šest měsíců a mleté maso tři až čtyři měsíce.

Potraviny, které lze zmrazit

Zde jsou potraviny, o kterých jste nevěděli, že byste je mohli – a měli byste! – mrazit.

1. Kukuřičný klas

Zmrazování kukuřice skutečně udržuje čerstvé klasy po dobu až jednoho roku. To je obzvláště vhodné tehdy, když máte značnou úrodu kukuřice na zahradě. Jednoduše vezmete kukuřici, která je zralá tak akorát, abyste ji mohli vařit, grilovat nebo opékat nad ohněm, a zmrazíte ji. Stačí zabalit jeden nebo více klasů do igelitového pytlíku. Mladou kukuřici se vyplatí před zmrazením blanšírovat po dobu 7 minut.

2. Vánoční cukroví

Přes Vánoce už toho cukroví máme plné zuby. Ale co s ním, když už jsme ho napekli? Nemusíte se přecpávat a jíst cukroví jen z donucení. Zmrazte ho a vytáhněte třeba v létě.

3. Syrová vejce

Syrová vejce lze také zmrazit, ale ne ve skořápce (tekutina totiž mrazením zvětšuje svůj objem). Vejce rozklepněte například do nádoby na muffiny nebo plastikových sáčků do mrazáku. Pokud chcete zmrazit pouze bílky, můžete. Pokud vám zbyly žloutky, je potřeba k nim přidat 1/8 lžičky soli nebo 1,5 lžičky cukru, aby neměly gelovou konzistenci.

4. Brambůrky

Poté, co párty skončila, můžete nesnědené bramborové chipsy zmrazit, abyste je nevyhazovali. Pozor, platí to u chipsů z brambor. Protože se většina tekutiny z brambor dostane ven již při smažení, existuje jen malá šance, že chipsy budou gumové. Navíc je můžete jíst přímo z mrazáku.

brambůrky
5. Šlehačka

Zbyla vám šlehačka? I tu můžete zmrazit. Buď ve formičkách na led, nebo si vytvořte jakési čepičky. Ty po zmrazení můžete dát do jednoho igelitového sáčku a hodit je vždy v případě potřeby do horké kávy.

6. Česnek

Ať už celý nebo nasekaný, česnek je velmi dobrou potravinou, kterou můžete zmrazit. Zmrazte česnek v oleji, abyste zabránili botulismu. Může být skladován bezpečně po dobu několika měsíců ve skleněných nebo plastových mrazicích kontejnerech, ale ponechte v horní části asi 1,5 cm prostoru, protože kapaliny se při zmrazení rozšiřují.

7. Hummus

Cizrnový hummus je bohatý na vlákninu, a proto je škoda zbytek vyhodit do odpadkového koše. Vždyť obsahuje potraviny, které se dají snadno zmrazit a zachovají si chuť i několik měsíců po zmrazení. Jen nechte nějaké místo v nádobě, ve které ho budete mrazit.

8. Palačinky

Příště, až budete připravovat palačinky, můžete si jich udělat pár navíc a zmrazit je. Jednotlivé palačinky oddělte papírem na pečení. V mrazničce vydrží i dva měsíce.

9. Čerstvé citrony

Citrony nakrájejte na tenké plátky, naskládejte na tácek vedle sebe a zmrazte. Po zmrazení je z tácku můžete sundat a dát do jednoho igelitového sáčku nebo plastové nádoby. Poté rovnou vhoďte požadované množství do nápoje.

10. Sendviče

Pokud vás tlačí čas, můžete si připravit několik obložených chlebů a zmrazit si je. Vhodnými přísadami do mrazených sendvičů je arašídové máslo, tuňák v plechovce, sardinky, losos – avšak bez majonézy, masa a sýrů. Také rajčata a salát špatně snáší zmrazení.

11. Cibule

Nasekanou cibuli přesypte do nádoby nebo sáčku a zmrazte. Poté je máte připravené, až je budete příště potřebovat.

12. Avokádo

Rozmixujte avokádo se lžící citronové nebo limetkové šťávy (toto množství je na jedno avokádo) a zmrazte. Můžete použít na guacamole, ale také do smoothie, jako pomazánku na chléb nebo dresing.

13. Houby

Snad všechny druhy hub mohou být zmraženy – a to vcelku, na plátky, na kostičky či jinak. Pokud nechcete, aby se na sebe nalepily, zmrazte je nejdříve každý plátek zvlášť, teprve poté je dejte do plastového sáčku.

14. Chléb

Chléb, rohlíky, tortilly nebo jiné pečivo – to vše lze snadno zmrazit.

15. Omáčky

Většina druhů omáček je také vhodná ke zmrazení – svíčková, rajčatová k těstovinám, koprová…

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na