Pokud svou mrazničku používáte pouze na mražení masa nebo zeleniny, děláte velkou chybu. V tomto článku vám napíšeme, co všechno se dá zmrazit, abyste uchovali delší životnost svých potravin a zbytečně neplýtvali ani jídlem, ani penězi.

1. Oříšky

Oříšky, jak víme, jsou z velké části tvořeny tukem. A pokud je zmrazíme, prodloužíme tak jejich životnost. Tuk totiž časem žlukne, ale ne, když je zmrazený. To je dobrá zpráva pro ty, kteří rádi kupují oříšky ve velkých (a výhodnějších) baleních. Dejte si stranou oříšky, které spotřebujete hned a zbytek si zmrazte (třeba v sáčcích obsahujících vždy zhruba jednu porci).

2. Vařená rýže

Každému se určitě stalo, že uvařil příliš mnoho rýže. Můžete ji upotřebit na rizoto, nebo ji můžete zmrazit. Až budete svou rýži znovu potřebovat, stačí ji vytáhnout z mrazáku (nebo odebrat část vařené rýže z mrazáku) a dát ji do mikrovlnné trouby (nebo hrnce) s trochou vody. Ohřejte a můžete podávat.

3. Strouhaný sýr

Na kolik jídel potřebujete strouhaný sýr? Jsou to stovky jídel a vždy vám zůstane nějaký zbytek sýra. Nenechte ho zplesnivět a zmrazte ho. Až budete mít příště chuť na lasagne nebo těstoviny sypané strouhaným sýrem, postačí vám jej vytáhnout z mrazničky.

4. Zralý banán

Milovníci banánového chleba nebo smoothie pravděpodobně tento trik už znají. Zmrazení banánu v tom správném stádiu zralosti nám umožní použít ho napříště, aniž bychom museli čekat celé dny, než banány dozrají. Banán do smoothie nemusíte ani rozmrazovat – v horkých letních dnech si tak připravíte skvělé chlazené smoothie.

5. Víno

Pokud vám po večeři zbylo v láhvi trochu vína, můžete ho zmrazit a spotřebovat, až budete mít chuť. Jednou zmrazené víno už se nehodí na gurmánské popíjení s partnerem, ale dá se využít jinak. Víno nalijte do tvořítka na led a zmrazte. Až budete příště v receptu potřebovat víno, můžete ho přidat ve formě zmrazené kostky. Kostky vína se také hodí pro ochlazení vaší sangrie.


6. Šampaňské

Podobně jako víno, šampaňské nechte zmrazit ve tvořítku na led. Použít ho můžete do broskvového (nebo jakéhokoli jiného) džusu pro přípravu instantní mimózy.

7. Čerstvé bylinky

Bylinky můžete také mrazit! Nasekejte je tak, abyste je mohli ihned vhodit do pokrmu. Skvělým tipem je zmrazit bylinky s trochou vody ve tvořítku na led a pak jednoduše do připravovaného pokrmu vhodit celý bylinkový led.

8. Těsto na cukroví

Ať už je to těsto, které jste si připravili vlastnoručně, nebo jste si ho už koupili hotové v obchodě, stane se v mražené podobě vaším nejlepším přítelem. Nemusíte pořád dokola připravovat to samé těsto a špinit si mísy a domácí roboty. Jednoduše si připravíte větší várku, spotřebujete, kolik chcete a zbytek si zamrazte. Jedná-li se o těsto na sušenky, můžete ho zmrazit přímo v podobě sušenek a pak ho jednoduše naskládat na plech a upéct. Nemusíte ani čekat, až těsto rozmrzne.

9. Vaječné žloutky a bílky

Vaječné žloutky a bílky se také dají zmrazit. Obzvláště vhodné je tvořítko na led, kam můžete přebytečné žloutky nebo bílky umístit. Bílky můžete použít ve zmrazené podobě ihned do pokrmu, kdežto žloutky je třeba předtím rozmrazit.

10. Šlehačka

Ušlehanou šlehačku jednoduše naaranžujte do tvaru čepičky a zmrazte ji. Poté ji můžete dát do horké kávy nebo do horké čokolády.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno