špízy

Blíží se všemi očekávané léto plné prázdnin a dovolených, a přestože si nejspíš přejete, aby to bylo co nejvíce uvolněné, tak si dovolíme vám poradit, co je nejlepší v tomto období jíst a pít.

Méně vařené, více syrové

To platí zejména o zelenině a ovoci, kdy opravdu nastává čas kratších tepelných úprav zeleniny, a raději si dopřáváme syrovou zeleninu a ovoce v salátech a pomazánkách.

Sezónní ovoce a zelenina

Snažíme se jíst domácí a sezónní ovoce a zeleninu, které právě rostou na naší zahradě nebo v lese, popř. je zakoupíme na místních farmářských trzích. Pokud jsme naopak na dovolené třeba v Řecku, nebráníme se jíst tamní ovoce a zeleninu a mořské plody atd.

Jídla, která ochlazují

V létě se na rozdíl od zimy potřebujeme zejména ochladit, jíme proto jídla, která ochlazují. Kromě výše zmíněných jsou to jogurty, kysané mléčné výrobky, domácí zmrzliny, dezerty z ovoce a tvarohu.

Jaké maso v létě

V létě je vhodnější netučné bílé maso, jako je drůbež, králík a ryby.

voda

Grilování

Grilování se samozřejmě nevyhýbáme, ale snažíme se vybrat kvalitní uzeniny, maso, zeleninu, ryby, kukuřici, papriky atd. Výborné jsou na jehle napíchané špízy, kde můžeme přidávat různé suroviny.

Houby

Pokud je deštivé léto, můžeme si v lese nasbírat houby, které ovšem dobře známe, a použít je do všech jídel, kam se hodí: bramboračka, maso na houbách atd. Nenutíme je však dětem, protože jsou pro ně špatně stravitelné.

A co pijeme

Připravujeme si čerstvé šťávy z ovoce a bylinek (ochlazuje máta, meduňka i čaj rooibos). Vhodné jsou také čaje, a to spíše bylinkové, ovocné a zelený čaj. Nezapomínáme ani na čistou pramenitou vodu, která zažene žízeň mnohem lépe než sladká zmrzlina. Ochlazují i mléčné výrobky, např. podmáslí.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno