Kořenová zelenina je v našich končinách neprávem podceňovaná. Přestože jsou nám tyto potraviny z historického hlediska blízké, častokrát dáváme přednost dovezeným a exotičtějším produktům. Je to škoda, protože tyto druhy zeleniny obsahují látky, které příznivě ovlivňují naše zdraví a údajně dokonce prodlužují život. Co všechno nám může taková kořenová zelenina nabídnout?
Mrkev
Mrkev je známá pro svůj vysoký podíl karotenoidů, které příznivě působí na zdraví našeho organismu. Z některých zdrojů vyplývá, že tento druh zeleniny dokáže vyléčit některé typy zhoubných nádorů a pozitivně působí také na naše plíce. Nejznámější beta karoten pak ovlivňuje vzhled naší pleti a při pravidelné konzumaci mrkve bude vaše pleť doslova zářit. Kromě toho mrkev obsahuje vápník, draslík, hořčík a je také zásobený vitaminem C. Abyste mrkev zařadily do vašeho jídelníčku, nemusíte ji nutně chroupat syrovou. Dá se připravit na mnoho různých způsobů a můžete ji přidat do různých jídel, počínaje saláty, přes zeleninové šťávy ale také dorty.
Petržel
Také petržel obsahuje velké množství cenných látek. Pozitivně působí hlavně na trávení, a navíc skvěle detoxikuje organismus. Traduje se, že petržel je přírodním afrodiziakem, a jeho pravidelnou konzumací tedy podpoříte nejen vaše zdraví, ale také váš vztah.
Celer
Celer je doslova nabitý vitamíny a má blahodárné účinky na celý náš organismus. Kromě vysokého obsahu vitaminu C, který přirozeně posiluje naši imunitu, obsahuje také široké spektrum minerálů a téměř všechny vitaminy skupiny B. Pro své unikátní vlastnosti je nepostradatelný pro všechny, kteří chtějí zbavit své tělo toxinů, ale zařadit do svého jídelníčku by ho měli především ti, které trápí vysoký krevní tlak.
Více článků najdete na portálu mamci.cz
Ono „za pár korun“ bylo kdysi. Dnes už to neplatí
Trpíte li akné, lupénkou, nebo jiným zánětlivými onemocněními kůže, různými ekzemy, otevírají li se vám nohy a pod., vynechte kořenovou zeleninu, zejména celer. Petržel škodí méně, o mrkvi by se dalo diskutovat. Detoxikace od prvků obsažených v celeru/petrželi trvá průměrně tři měsíce (spíše čtyři) a je třeba tuto dietu striktně dodržet. Jen upozorňuji, že celer a petržel jsou obsaženy kupříkladu v uzeninách, polévkách a omáčkách, ale dnes už i v některých cukrovinkách a je třeba se jim opravdu vyvarovat. Vaše pleť zasažená zánětlivým akné bude po detoxikaci jako dětská prdýlka. P.S. když už kořenovou zeleninu nutně musíte mít, vyvarujte se zelenině pěstované hydroponicky!!! Taková zelenina je dnes opravdu životu nebezpečná, je přímo jedovatá. A protože na trhu se kořenová zelenina, pěstovaná klasickým způsobem v zemi, prakticky nevyskytuje, je třeba hledat alternativy!!!
Ano musím mít kořenovku denně. Nechápu důvod k detoxikaci. Je mi hodně. Pracuji těžce. A šťáva z kořenovky je pro mne během pracovního týdne jediná strava. Vše ostatní je nadstavba a balast. Proč se mám prosím vyhybat syrové kořenové zelenině? Děkuji za jakoukoliv odpověď. lk
Mě už příjde, že snad všechno je superpotravina a přírodní zázrak od zaječího bobku až po vepřový bůček a informace, že (světe div se) zelenina je v rozumný míře zdravá, má cenu zlata.